Light Pink Pointer

5 Haziran 2021 Cumartesi

Moxie | Film Yorumu

Hepinize selamlar. Bugün sizlere tatlı mı tatlı bir film incelemesi ile geldim. Amy Poehler tarafından yönetilen Tamara Chestna ve Dylan Meyer tarafından senaryosu yazılan ve Jennifer Mathieu’nun kitabından uyarlanan “Moxie” isimli film ile karşınızdayım. Netflix’ten bulduğum ve tam da cinsiyetçilik üzerine tartışmalar yaptığım şu günlerin üzerine izlediğim bu filmi sizler için kalemim vasıtasıyla anlatacağım. Umarım bu incelememden hoşnut kalırsınız. O zaman daha fazla uzatmadan incelememe geçiyorum.

Ne anlatıyor?

Vivian, 16 yaşında içine kapanık ve sakin bir yaşantısı olan normal bir kızdır. Gittiği okulun kızlar üzerine kurduğu baskı ve kızları küçük görüp onları dışlaması üzerine harekete geçmesi gerektiğini hisseder. Eskiden annesinin de asi bir kız olup böyle protestolar düzenlediğini öğrendiğinde daha da gaza gelir ve Moxie isimli bir dergi çıkarıp bunu kızların ulaşabileceği noktalara bırakır. Bunun üzerine herkes Moxie isimli, yazarı anonim olan bu dergiden edinip yavaş yavaş ayaklanmaya ve bu cinsiyetçiliğe ve ayrımcılığa dur demeye başlar.

Benim düşüncelerim neler?

Şu günlerde arkadaşlarımla çok fazla cinsiyetçilik üzerine konuşuyorduk. Tam bugün arkadaşımla ne izlesek diye Netflix’te gezinirken “Moxie” isimli filmi gördük ve ikimiz de bu filmin tam bana göre olduğunu söyleyerek “Moxie”yi izleme kararı aldık.

Doğrusu iyi ki izlemişim. O kadar tatlı bir yapımdı ki, o kadar benim düşüncelerimi yansıtıyordu ki…

Seksistlik, ırkçılık ve birçok açıdan ayrımcılığı konu alan bu film öyle güzel yapılmıştı ki metaforlarıyla olsun yapılışı ve işlenişiyle olsun gönlümü kazandı. Netflix’e daha fazla bu ve buna benzer yapım gelmesi düşüncesindeyim. Umuyorum ki de gelir.

İnsanların örgütlenmesi, kızların birbirine destek olması, kendi doğrularının peşinden gitmesi ve birbirlerinin sesi olmaları o kadar güzel o kadar özendiriciydi ki… Keşke gerçekten de böyle bir direniş gösterebilsek diye düşünmeden edemedim.

Şimdi anlatacaklarım biraz spoiler içerebilir. Bunları okumak istemiyorsanız lütfen atlayın.

Filmin sonunda bir kız tecavüze uğradığını söyleyip çığlık atıyordu. Diğer insanlar da ona destek olup sanki seslerini herkes duysun diye çığlığına eşlik ediyorlardı. Orda içime bir şey oturdu. O kadar mantıklı o kadar hoş o kadar destek olucu bir çığlıktı ki o çığlıklar…

Bir de Vivian ve Seth yemek masasında kavga ediyorlardı. Vivian ataerkilliğe karşı olduğunu ve erkeklerin ismini dövme yaptırıp sanki o erkeğe aitmiş gibi gezen kişileri eleştiriyordu. Filmin sonunda ise Seth Vivian’ın ismini koluna yazıyordu. O kadar şirin o kadar ince bir düşünceydi ki…

Herkesin ölmeden önce izlemesi gerektiği bir yapım olduğunu düşünüyorum. Kitabı da varmış. İzlemeli, izlettirmeliyiz “Moxie”yi.

İncelememi okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Kendinize çok iyi bakmanızı diliyor, bir gün hepimizin ayrımcılıklara karşı bilinçlenmesini diliyorum…

Bu filme puanım: 10/10


 Oyuncular

Josephine Langford

Nico Hiraga

Hadley Robinson

Patrick Schwarzenegger

Amy Poehler

Sydney Park

Alycia Pascual-Pena

Lauren Tsai

Ike Barinholtz

Marcia Gay Harden

Anjelika Washington

Clark Gregg



2 yorum:

  1. ne güzel konu, bunu da izliycem tabisi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin düşüncelerin değerli deeps. İncelemeni bekliyoruz. :))

      Sil