Light Pink Pointer

30 Aralık 2021 Perşembe

Martı Jonathan Livingston | Kitap Yorumu

Hepinize selamlar. Bugün sizlere Richard Bach’ın yazdığı “Martı Jonathan Livingston” isimli kitabını inceliyorum. Umarım bu incelememden hoşnut kalırsınız.

Ne anlatıyor?

Martı Jonathan, uçmayı çok seven bir martıdır. Diğer martıların hayat amacı sadece yemek yemek ve yaşayıp gitmek iken Martı Jonathan, uçmanın niteliklerini ve sınırlarını zorlamak istmektedir. Kısacası yaşamak, özgür olmak istemektedir. Bir martı kanatları varken neden özgür olamasındı ki?

Benim düşüncelerim neler?

Kalıpları yıkmanın ne kadar zor olduğunu ama istenirse her şeyin başarılabileceğini anlatan bir öykü Martı Jonathan’ınki. Çevresindeki martılar ona hayallerinden vazgeçmesini ve yemek yemek için avlanmasını söyleseler de Jonathan onları dinlemiyor ve uçmaya devam ediyor, her geçen gün kendini geliştiriyordur.

Bu hareketlerinin sonucu olarak Martı Jonathan sürüden atılıyor, tıpkı insanların kendilerinden farklı olan bireyleri dışlaması, soyutlaması gibi martılar da Jonathan’ı dışlıyor ve bulundukları bölgeden gönderiyorlar.

Ama Jonathan’ın yolunda giden martılar da olmuyor değil. Jonathan peşinden gelen martılara kendi ilkelerini öğretmeye çalışıyor, onlara kendi doğrularından bahsediyor ve onları eğitiyor.

Sonunda herkes Jonathan ve öğrencilerinin ne halde olduğunu görüyor, onlara özeniyorlardır.

Jonathan yaşamının sonuna geldiğinde ise mucizevi bir martı olarak anılıyor, adeta ilahlaştırılıyordur.

Bunun üzerine martılar uçma çalışmalarını bırakıyorlar ve bir nevi kendi dinlerini oluşturuyorlar. Martı Jonathan’ın bu kadar yetenekli olmasını mucizevi olmasına bağlıyorlardır. Oysa Jonathan’ın baştan beri anlatmak istediği çok çalışarak hayatlarına anlam katabilecekleriydi. Çalışmak onun hayatıydı. Çok çalışarak buralara gelmişti. Ama diğer martılar bunu anlamamışlardı.

Bol resimli bir kitap. Oldukça kısa. Okumazsanız bir şey kaybetmezsiniz ama sırf zaman geçsin diye okunabilir. Anlatmak istenen mesaj anlamlıydı. Okunabilir bir kitap.

Siz “Martı Jonathan Livingston”ı okudunuz mu? Okuduysanız sizin düşünceleriniz neler?
İncelememi okuduğunuz için teşekkür ederim. Kendinize çok dikkat edin, sağlıcakla kalın…

Bu kitaba puanım: 5/10

Alıntılar

“Yaşamak için ne çok neden var!”

“Cehaletimizi kırabiliriz, becerilerimizi, yeteneklerimizi ve zekâmızı kullanarak kendimizi bulabilir, kendimiz olabiliriz. En önemlisi, özgür olabiliriz!”

“Cennet bir yer, bir mekân değildir, bir zaman dilimi değildir. Cennet öğrenmektir, mükemmelliktir”

“Eğer ne yaptığını iyi biliyorsan her zaman başarırsın.”


6 yorum:

  1. Ben yaşça küçükken okumuştum bu kitabı ama beni çok etkilemeyi başarmıştı hatta dönem dönem kendimi yorgun ya da kayıplara karışmış hissettiğimde elim bu kitaba gider. <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de ilkokulda okumuştum. Tekrardan görünce almadan ve okumadan edemedim. İlham veren ve pes etmemeyi öğreten hoş bir kitap. <3

      Sil
  2. Martı üzerinden toplumdaki farklı kişilik sorgulaması yapılmış. Gençlerin okuması gerektiğini düşündüğüm bir kitap. Bloglar yorumlar ile beslenir. Geldim Selamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar, hoşgeldiniz. Herkesin okuması gereken kaliteli bir eser, genç yetişkin fark etmeksizin. Yorumunuz için teşekkürler. :)

      Sil