Light Pink Pointer

23 Eylül 2021 Perşembe

Vakıf | Kitap Yorumu

Hepinize selamlar. Bugün sizlere Asimov’un yazdığı “Vakıf” serisinin ilk kitabı olan “Vakıf”ı inceliyorum. Umarım bu incelememden hoşnut kalırsınız. O halde sizleri daha fazla bekletmeden incelememe geçiyorum.

Ne anlatıyor?
Galaktik İmparatorluk, akla hayale sığmayacak kadar büyük bir imparatorluktu. Gelişmiş bir teknolojisi vardı ve refah seviyesi yüksekti.

Ancak günün birinde Hari Seldon isimli psikotarihçi bir bilim insanı, İmparatorluk’un çökeceğini hesaplamaları sonucu tahmin eder hatta kesin gözüyle bakar. Bunun üzerine ilk başta Seldon’ı susturmaya çalışsalar da daha sonrasında Seldon ve yandaşlarını duymazdan gelemezler. 

Seldon bu çöküşün kaçınılmaz olacağını ama çöküşün sonucunda
başlayacak olan karanlık çağı en az sürecek şekilde yönetmek için bir şeylerin yapılabileceğini söyler. Bu da Ansiklopedi fikrini insanlara açmasını sağlar.

Tüm bilgi birikimini yapılacak olan bu Ansiklopedi’ye aktarırlarsa karanlık çağ en fazla bin yıl kadar sürecektir. İnsanlar Ansiklopedi sayesinde önceden edinilen deneyimleri öğrenecek ve buna göre önlemler alacaklardı.

Bunun üzerine Seldon ve yandaşlarını İmparatorluk’un en ücra köşesindeki bir gezegene yerleştirirler ve çalışmalarını burada yapmalarını söylerler. Seldon ve yandaşları -yani diğer bilim adamları- Ansiklopedi üzerine çalışmaya başlarlar ama elbette ki bu Ansiklopedi kısa sürede bitmeyecektir. Bunun için gelecek kuşakların da emek harcaması gerekiyordu.

Bu Ansiklopedi işi için açtıkları kuruma ise “Vakıf” ismini verirler. Ancak Seldon öldükten yaklaşık 50 yıl sonra insanlar Ansiklopedi fikrinden uzaklaşırlar. Kendi çıkarlarıyla ve daha farklı şeylerle ilgilenmeye başlarlar. Ama Seldon’ın Vakıf dışında başka amaçları olduğundan habersizlerdir…

Benim düşüncelerim neler?

Bilim ve geleceğe yardım amacıyla açılan Vakıf zamanla amacını yitirir. Öyle ki Vakıf artık bir siyaset aracı olur.

Bu kitaptan şahsen ben insan topluluğunun olduğu her yerde siyasetin, üçkâğıdın ve sosyal tabakanın olacağını çıkardım. İnsanlar hükmetmeyi severler, lider olmak için ellerinden geleni artlarına koymazlar. Bu tüm tarih sahneleri boyunca böyledir ve Vakıf’ın da amacından sapıp her toplumda olduğu gibi siyasete karıştığını görüyoruz.

Aynı zamanda insanların yüce bir varlığa inanma ihtiyaçlarının da Tanrı kavramını oluşturduğunu görüyoruz. Tabii din, siyasetin oyuncağı oluyor. İnsanları vicdani olguları üzerinden korkutarak hükmetmek, daha açık konuşmak gerekirse insanları korkutarak yönetmek, başka şekillerde yönetmekten daha kolay ve etkilidir. Bundan ötürü bu tarz hadiseler gerçekleşiyor ve gezegenler arası anlaşmazlıklar vb. şeyler peyda oluyor.

Okurken merak ettiğim ve “Daha sonra ne olacak?” diye sayfaları çevirdiğim bir kitaptı. Akıcıydı ve oluşturulan dünya insanı içine çekiyordu. Otostopçunun Galaksi Rehberi gibi kitapları sevenlerin Vakıf serisine de bir şans vermesini öneririm.

Siz “Vakıf” kitabını okudunuz mu? Sizin düşünceleriniz neler?

İncelememi okuduğunuz için teşekkür ederim. Kendinize çok dikkat edin, sağlıcakla ve sevgiyle kalın…

Bu kitaba puanım: 7/10

Alıntılar

“Başarıya giden yolda planlama tek başına yeterli değildir. İnsan koşullara göre tavır almayı da bilmeli.”

“Önyargı ne zamandan beri kendinden başka yasa tanır oldu?”

 

11 yorum:

  1. Kapağı inanılmaz hoş duruyor.
    Alıntılar da çok güzel.
    Kitaba şans vermeyi düşünüyorum. :)
    Emeğinize sağlık. 🌸🙏🏻

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Kapak gibi içerik de çok hoş umarım beğenirsiniz. :)

      Sil
  2. Kitabı merak ediyordum ama hiç okuma fırsatım olmadı. Hakkında bu kadar detay bilmiyordum, ilgi çekiciymiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım okursanız beğenirsiniz. İlgi çekici daha birçok detayı var.

      Sil
  3. listemde olan bir seri,ne zaman sıra gelecek bakalım, kalemine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. En yakın zamanda okuyup beğenmenizi umuyorum o halde. :)

      Sil
  4. Çok teşekkür ederim. Kesinlikle devam etmelisin kaliteli bir kalem Asimov. :)

    YanıtlaSil
  5. ah ah bilimkurgularda bile durum aynı desene :) ben de ilkini okuduum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef öyle. Siyaset her yerde. :/
      Devamını okumanı kesinlikle tavsiye ederim deep. Pişman olmazsın. :)

      Sil